Prima pagina Stirile zilei Ilie Bolojan prezinta masurile pe care le va aplica
Ilie Bolojan prezinta masurile pe care le va aplica PDF Imprimare Email
Miercuri, 23 Aprilie 2008 18:52

Adriana Lipoveanu    Astazi la ora 13.00 la sediul PNL, Ilie Bolojan alaturi de Mihai Manea si Adriana Lipoveanu, candidati la functia de consilieri locali, au prezentat principalele masuri din programul de dezvoltare a orasului, in principal din domeniul economic, urbanistic si al amenajarii teritoriului.

   Ilie Bolojan a inceput  conferinta prezentand in linii generale situatia actuala a Oradiei in cele doua domenii: economic si urbanistic. In domeniul economic a subliniat ramanerea in urma a orasului fata de Cluj si Timisoara si a aratat modalitatile legale prin care administratia locala putea sa reabiliteze cladirile istorice. In ceea ce priveste problema parcarilor, acesta a subliniat faptul ca la trei luni dupa instalare va scoate la licitatie amplasamentele existente in vederea constructiei de parcari terane si supraterane.

   Doamna Adriana Lipoveanu, propusa pentru functia de consilier local si responsabila cu problemele de urbanism si amenajarea teritoriului, a prezentat principalele probleme si domenii de interventie:
a) Necesitatea actualizarii Planului Urbanistic General, care in acest moment este depasit, el fiind elaborat si aprobat in 1995. „In Oradea, PUG nu a fost actualizat de 13 ani, astfel incat si in prezent planurile cadastrale nu contin delimitarile proprietatilor”, a spus Adriana Lipoveanu, aratand ca aceasta situatie genereaza birocratie in emiterea autorizatiilor de constructie.
b) Necesitatea elaborarii unui nou regulament de urbanism.
c) Interventia Consiliului Local in finantarea partiala a lucrarilor privind largirea centurii la 4 benzi, a podului si a pasarelei de pe DN1.
e) Necesitatea construirii de parcari subterane si supraterane in zona centrala si in zonele rezidentiale.
f) Necesitatea de reparatii la monumentele istorice din oras, 76 la numar, printr-un parteneriat cu firmele de constructii si cu proprietarii imobilelor, care pot fi scutiti de impozite si taxe locale in schimbul renovarii fatadelor.
g) Reabilitarea Cetatii si integrarea ei in circuitul turistic.
h) Fluidizarea circulatiei autovehicolelor prin crearea unui dispecerat central.
i) Reabilitarea blocurilor cu probleme.
j) Extinderea spatiilor verzi intre blocuri si in imprejurimile lor.

Image

   In interventia referitoare la acest domeniu, Ilie Bolojan a dat si un exemplu prin care, cu ajutorul Primariei, unele firme au reusit sa cumpere terenuri ieftine, pentru a le revinde apoi scump: „Asta-toamna, Primaria a organizat o licitatie in plic pentru a vinde doua terenuri din zona soselei de centura, situate între magazinul Real şi Aeroport. Unul s-a vandut cu 70 de euro metrul patrat, iar celalalt cu 47 de euro. Efectul, în cel de-al doilea caz, este o gaura de 4 milioane de euro în bugetul orasului”, a dezvaluit Bolojan, care a completat ca, in ianuarie, Consiliul Local a scutit firma respectiva de obligatiile pe care aceasta si le asumase odata cu achizitionarea terenului în cauza.

Mihai Manea   In cea de-a doua parte a conferintei, Mihai Manea a prezentat cateva idei privind o viitoare dezvoltare economica a orasului. Printre acestea se numara:
a) Reducerea substantiala a birocratiei si schimbarea atitudinii fata de cetateni si agentii economici;
b) Reducerea impozitului pe cladiri la persoanele juridice, asfel incat nivelul sa fie apropiat cu cel din Cluj si Timisoara (0,75% Cluj si 1% Timisoara);
c) Asigurarea transparentei  la contractarea lucrarilor publice  - impunerea si respectarea de conditiilor de calitate si de finalizare la termen;
d) Elaborarea unui  un nou regulament privind acordrea de facilitati fiscale pentru industrie (productie), pentru ca actualul regulament nu este aplicabil; acesta va fi nediscriminatoriu si va fi aplicabil tuturor agentilor economici, noi sau vechi;
e) Inventarierea tuturor terenurilor din municipiu;
f) Se va face public patrimoniul Municipalitatii;
g) Se vor face demersuri pentru ca si alte terenuri si amplasamente care sunt in teritoriul administrativ sa intre in patrimoniul  municipiului (ex. fostul tancodrom, CET II etc);
h) Toate vanzarile de terenuri sau active se vor face prin licitatie publica deschisa cu strigare pentru a obtine cele mai bune preturi;
i) Sustinerea unei politici in domeniul energetic care va valorifica apa geotermala – si folosirea energiei geotermale in sistemul de termoficare;
j) Infrastructura de afaceri, construirea unui centru expozitional si de conferinte.

   Conferinta s-a incheiat cu urarile domnului Ilie Bolojan adresate ziaristilor si oradenilor, cu ocazia sfintelor Sarbatori de Paste.

Ultima actualizare în Joi, 24 Aprilie 2008 12:03
 

Alte recomandari

Ilie Bolojan
Blogul lui Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea
Florica Cherecheş
Suflet pentru Oradea
PNL Bihor
Pagina web oficiala a Partidului National Liberal filiala Bihor.
Primaria Oradea
Site-ul Primăriei Municipiului Oradea


Implementare / Gazduire / Design: i-Ware / Quanta SRL / LiquidCore.RO